Raval

DarkRebel

05.01.2023

Novi kralj steze

  • Po prvi dirki v Pau Ville sem vedel, da lahko zmagam, če bomo dosledni in ne bomo delali napak,« pravi voznik.
  • Voznik ekipe CUPRA EKS, Adrien Tambay, je novi svetovni prvak FIA ETCR v tekmovanju električnih touring vozil.
  • Novopečeni prvak je v poglobljenem intervjuju delil svoje vtise o zmagi

 

Na zadnji dirki na dirkališču Sachsenring (Nemčija) je že vodil v razvrstitvi in zmagovalni niz je nadaljeval vse do ciljne črte. Zmagal je vse, kar se je dalo, dokler ni zbral dovolj točk, da mu zmage ni mogel odvzeti nihče več, in se konec tedna povzpel na najvišjo stopničko. Adrien Tambay je kralj sezone v FIA ETCR, naslov, ki ga je osvojil v svojem prvem letu tekmovanja z ekipo CUPRA EKS. 

Start Video

Rojen in vzgojen na stezi. Adrien je tako rekoč vse življenje preživel na dirkališču, saj je najprej sledil stopinjam svojega očeta, dirkača formule 1, Patricka Tambaya, ki mu je v tej sezoni dal veliko dragocenih nasvetov. »Vedno mi je dajal dobre nasvete, v prvi vrsti kot oče, pa tudi kot voznik. Začel sem zelo zgodaj, pri petih letih, in ko si mlad, običajno ne posvečaš veliko pozornosti temu, kar ti govorijo starši. Toda na koncu je bil ves čas z menoj, v mojih mislih, in opažam, da sedaj vse njegove nasvete upoštevam vsakič, ko sedim za volanom,« pravi Tambay.

Zmaga je vedno na obzorju. Z ekipo CUPRA EKS dirka prvo leto in prvič se je udeležil tega tekmovanja z električnimi vozili. Čeprav je predstavnik nove generacije voznikov, je zaradi svojih dolgoletnih izkušenj in spretnosti po prvi dirki v Pau Ville skupaj z moštvenima kolegoma Mattiasom Ekströmom in Tomom Blomqvistom stopil na stopničke. »Če sem iskren, sem vedno imel občutek, da lahko osvojim to prvenstvo, vendar nikoli zares ne veš, dokler se ne usedeš v dirkalnik in vidiš, kako se počutiš. Po prvi dirki v Pau Ville sem vedel, da lahko zmagam, če bomo dosledni in ne bomo delali napak,« pravi.

 

Tekmeci, predvsem pa moštveni kolegi. Pot do sem ni bila vedno lahka. Njegov moštveni kolega, Mattias Ekström, mu je bil tesno za petami in vsak od njiju bi lahko končal na prvem mestu. »Mattiasa poznam že dolgo in vem, kako tekmovalen je. Poleg tega, da sva moštvena kolega, je on tudi vodja ekipe, zato je moja uvrstitev na prvo mesto tudi zmaga zanj. Verjetno je to edini primer, ko je z veseljem sprejel drugo mesto,« se šali Tambay in dodaja: »Bilo je odlično leto, skupaj sva preživela veliko lepih trenutkov in zelo sem ponosen na to, kar sva dosegla.«

Leto prvenstev. Zdaj, ko je zmagovalec FIA ETCR, tekmovanja, v katerem je bila njegova ekipa CUPRA EKS okronana tudi za prvaka med proizvajalci, se Adrien pripravlja na enega najpomembnejših izzivov v svojem življenju. »Čez tri tedne bom postal očka, kar je zame pomemben korak v življenju. Tega se zelo veselim. 2022 je bilo odlično leto.« Nedvomno njegova najboljša trofeja doslej. Kralj sezone je naslov posvetil svojemu očetu, ki mu je predal strast do dirkanja. »Veliko razmišljam o njem, spominjam se njegovih nasvetov in podpore. Trenutno ni najboljšega zdravja. Vedno mi je bil v oporo, zato želim to posvetiti njemu.«