Raval

DarkRebel

CUPRA Leon Competición.

Iz znamke CUPRA so napovedali, da bo Leon Competición tekmoval v WTCR 2021.

 

Kljub sezoni, ki jo je zaznamovala pandemija koronavirusa, je CUPRA v letu 2020 ohranila tekmovalni duh, pri čemer so pomembno vlogo odigrale tudi virtualne dirke. Znamka zre v prihodnost z optimizmom in z zavezo, da bo okrepila svojo prisotnost v svetovnem prvenstvu turnih vozil (WTCR) z dvema tovarniškima voznikoma in štirimi dirkalnimi vozili v štartni vrsti.

 

Ambasadorja družine CUPRA Racing, Jordi Gené in Mikel Azcona, ki sodelujeta pri razvoju serijskih in tekmovalnih vozil, bosta v WTCR 2021 dirkala kot člana ekipe Zengő Motorsport. Madžarska ekipa bo tekmovala s štirimi vozili CUPRA Leon Competición: novim dirkalnim turnim vozilom CUPRA, ki je svoj potencial dokazal v lanski seriji TCR z zmago v prvenstvu TCR Italija in zmago na dirki WTCR MotorLand Aragón.

Start Video
Zmagovalna formula

 

Kombinacija izkušenj in mladosti je strategija, ki jo je CUPRA izbrala za sezono WTCR 2021. V najprestižnejšem tekmovanju serij TCR bo ponovno nastopal Jordi Gené, ki ima za seboj več kot 25 let dirkanja s turnimi vozili. Katalonski voznik je v preteklosti že bil član ekipe, ki je v letih 2008 in 2009 osvojila naslov svetovnega prvaka med konstruktorji, leta 2015 pa se je uvrstil med tri najboljše voznike turnih vozil na svetu.

 

»Zelo se veselim, da bom spet dirkal s CUPRO, še posebej ker bom imel za moštvenega kolega tako izkušenega voznika kot je Mikel. Sodeloval sem pri razvoju dirkalnika CUPRA Leon Competición, zato vem, kaj zmore to vozilo. To bo razburljiva sezona,« je dejal Gené.

 

Njegov ekipni sotekmovalec, Mikel Azcona, ima kljub mladosti za seboj že uspešno kariero v tej seriji TCR, saj je leta 2020 sezono končal kot voznik z največ zmagami na dirkah TCR, kar je osupljiv dosežek. Leta 2018 je bil skupni zmagovalec prvenstva TCR Europe, v svoji prvi sezoni v WTCR pa je v Villarealu dosegel svojo prvo zmago in prvenstvo končal na šestem mestu. Lani se je Azcona pridružil ekipi Zengő Motorsport in v sezoni 2020 dirkal z dirkalnikom CUPRA Leon Competición, zmagal na zadnji dirki na dirkališču MotorLand Aragon in v seštevku prvenstva zasedel sedmo mesto.

»Veseli me, da bom s CUPRO še eno sezono dirkal v seriji WTCR. Po dveh letih tekmovanja in doseženih zmagah na najvišji ravni dirkanja s turnimi vozili se želim boriti za naslov svetovnega prvaka. Prepričan sem, da bo dirkanje z ekipo, v kateri je tudi tako izkušen voznik kot je Jordi, najboljši način, da postanem še bolj konkurenčen in iz dirkalnika CUPRA Leon Competición iztisnem vse, kar je mogoče; ta dirkalnik je kot nalašč za to prvenstvo,« je pojasnil Azcona.

 

Poleg tega bo mladi voznik združil tekmovanje WTCR z udeležbo v seriji TCR Europe 2021 v okviru španske ekipe Volcano Motorsport.

 

 

Razburljiva sezona

 

Vozniki vozil CUPRA bodo imeli na voljo osem dirkaških vikendov, da pokažejo svoje vozniške sposobnosti v prvenstvu WTCR, ki se bo začelo v začetku junija na legendarnem nemškem dirkališču Nürburgring. Koledar sezone 2021 vključuje dirke na Portugalskem, v Španiji, Italiji, na Madžarskem, v Južni Koreji, na Kitajskem in v Macau, poteka pa vse do konca novembra.

 

»Pri znamki CUPRA smo prepričani, da sta mladost in izkušnje prava kombinacija za doseganje naših ciljev. Jordi Gené ima resnično obilico izkušenj v svetu dirkanja s turnimi vozili, Mikel pa je del nove generacije mladih talentov, ki želijo postati gonilna sila preobrazbe. Leta 2021 bo CUPRA nastopala na 70 dirkah, načrtovanih za letošnjo sezono v svetovnih, celinskih in nacionalnih serijah in prvenstvih TCR. Medtem nadaljujemo z dejavnostmi v okviru naše strategije elektrifikacije, saj sodelujemo na dirkah Extreme E in PURE ETCR, kjer bosta Jordi in Mikel prav tako tekmovala skupaj,« je povedal Antonino Labate, direktor za strategijo, razvoj podjetja in poslovanje pri znamki CUPRA.

 

CUPRA Leon Competición

 

Nov dirkalnik, ki je bil razvit za tekmovanje v serijah TCR in vzdržljivostnih dirkah po vsem svetu, poganja 2,0-litrski turbobencinski motor z močjo 340 KM pri 6.800 vrtljajih na minuto in 410 Nm navora. Povsem nov dirkalnik znamke CUPRA s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom pospeši od 0 do 100 km/h v 4,5 sekunde in doseže največjo hitrost 260 km/h. Novo generacijo dirkalnika CUPRA Leon Competición odlikujeta nova karoserija in geometrija podvozja, zasnovana posebej za ta model, kar pripomore k zmanjšanju teže, povečanju togosti in omogoča lažjo izvedbo prilagoditev za vsako ekipo in voznika.

 

Za doseganje večje aerodinamične učinkovitosti je CUPRA uporabila HP-jevo tehnologijo 3D-tiskanja Multi Jet Fusion za izdelavo lažjih sestavnih delov, ki izboljšujejo porazdelitev teže, kot so krmilni modul volana, dovodi zraka in dovodi za hlajenje.

 

CUPRA Leon Competición je poosebljenje zdajšnjega značaja znamke CUPRA in njenega dirkaškega DNK. Ta inovativni model je že pred svojim tekmovalnim debijem postavil nove standarde v svetu motošporta. Konec leta 2019 je postal prvo dirkalno turno vozilo, ki je bilo na voljo za prednaročilo prek spletne platforme. Poleg tega je novi model lani prvič virtualno nastopil v seriji CUPRA Simracing, za njegovim volanom pa so bili ambasadorji znamke CUPRA Marc ter Stegen, Mattias Ekström in Jordi Gené.