Raval

DarkRebel

08.03.2023

Za ekipo ABT CUPRA XE se začenja sezona 2023: nova barva in Nasserju Al-Attiyahu se za volanom pridružuje Klara Andersson

  • CUPRA s potrditvijo sodelovanja na tekmovanju Extreme E 2023 še potrjuje svojo zavezanost električnim dirkam.
  • Vzhajajoča zvezda Klara Andersson se je pridružila ekipi ABT CUPRA XE kot stalna članica, Nasser Al-Attiyah pa bo z ekipo sodeloval tudi v sezoni 2023.
  • Ekipa je predstavila tudi posodobljeno barvo popolnoma električnega terenskega dirkalnika CUPRA Tavascan XE, ki se ujema z dizajnom modela CUPRA Raval z večplastno in kameleonsko barvo karoserije.

Ekipa ABT CUPRA XE je potrdila sodelovanje v sezoni 2023 tekmovanja Extreme E, razkrila novo barvo Tavascana XE in napovedala novo zasedbo voznikov. Letos se je Nasserju Al-Attiyahu pridružila Klara Andersson, ki je lani dosegla prepričljive rezultate, vključno s stopničkami na dirki v Čilu septembra in zmago ekipe na dirki Energy X Prix v Urugvaju novembra.

Start Video

Tekmovanje Extreme E si prizadeva spodbuditi vse, da sprejmejo pozitivne ukrepe za zaščito prihodnosti planeta, saj z električnimi terenskimi dirkami v naravnih okoljih, ki jih ogrožajo podnebne spremembe, opozarja, kako lahko preprečimo nadaljnjo škodo in prispevamo k trajnosti. CUPRA je del Extreme E že od samega začetka, saj se njune vrednote povsem ujemajo. Extreme E je tudi eno od edinih večjih dirkaških tekmovanj, v kateri sodelujejo vozniške ekipe mešanega spola, kar sovpada z zavezanostjo znamke CUPRA k enakosti spolov, saj pripadnost skupnosti CUPRA ni odvisna od spola, temveč od duha, miselnosti in odnosa. Bila je prva avtomobilska znamka, ki je napovedala svojo udeležbo v sezoni 2021 in združila moči s podjetjem ABT Sportsline kot glavnim partnerjem ekipe.

Ekipa ABT CUPRA XE po drugi sezoni, ki jo je v skupnem seštevku končala na šestem mestu, zdaj vse svoje moči usmerja v prizadevanja, da bi tudi v tretji sezoni dosegla dosledne rezultate. Nasser Al-Attiyah, petkratni zmagovalec relija Dakar (v letih 2011, 2015, 2019, 2022 in 2023), bo v svoji drugi sezoni za ekipo ABT CUPRA XE sodeloval z vzhajajočo zvezdo svetovnega prvenstva World RX Klaro Andersson.

V letošnji sezoni ima vozilo ekipe posodobljeno barvo, ki se ujema z vozili Raval, ABT CUPRA GEN3 Formula e in CUPRA e-Racer. Večplastna in kameleonska barva karoserije združuje temno vijolično in neonsko rumeno barvo. Popolnoma električni terenski dirkalnik nakazuje tudi oblikovalski jezik, ki bo uporabljen v prihodnjem serijskem CUPRA Tavascanu, drugem popolnoma električnem modelu znamke, ki je oblikovan v Barceloni ter bo na evropske in čezmorske trge prišel leta 2024.

V seriji Extreme E znamka CUPRA utrjuje svoje raziskave o elektrifikaciji, hkrati pa promovira električni pogon, trajnost, okoljsko ozaveščenost in enakopravnost spolov.

Xavi Serra, vodja oddelka CUPRA Racing, je povedal: »V drugi sezoni smo dosegli velik napredek pri razumevanju, kako najbolje delujemo kot ekipa. Sezono smo zaključili z nizom dobrih rezultatov, ki jih želimo še nadgraditi. Naši cilji so jasni: prišli smo se boriti za naslov. Klara je ekipi dodala izkušnjo zmage in komaj čakam, da bosta z Nasserjem spet tekmovala.«

Dirkalnik Tavascan XE se bo z novo preobleko in s Klaro Andersson za volanom predstavil na dirki Race of Champions ta konec tedna (28. in 29. januarja) v Pite Havsbadu na Švedskem. Prvi dirkaški konec tedna sezone Extreme E bo na sporedu 11. in 12. marca v Savdski Arabiji.

Letos je CUPRA razširila svoj ekosistem električnih dirk, saj se je pridružila družbi ABT in začela tekmovati v formuli E. Ekipa ABT CUPRA je sezono formule E začela 14. januarja v Mexico Cityju, naslednji dirkaški konec tedna formule E za dirko po Savdski Arabiji pa bo potekal 27. in 28. januarja.