Raval

DarkRebel

05.01.2023

Extreme E, veliko več kot le dirka za planet

  • Dirkaška serija z električnimi vozili Extreme E se s programom Legacy še naprej aktivno bori proti globalnemu segrevanju.
  • Projekt se osredotoča na območja z ekstremnimi podnebnimi razmerami, kjer potekajo posamezne dirke, in vključuje ukrepe, kot so pogozdovanje, obnova ogroženih vrst in izobraževanje mladih.
  • Vozniki ekipe ABT CUPRA XE so se tej pobudi pridružili v Čilu, da bi prispevali k ponovni uvedbi avtohtonih vrst v tamkajšnji ekosistem.

 

Ena od filozofij dirkaških serij z električnimi vozili Extreme E je, da z električnimi vozili in majhno ekipo čim manj vplivajo na vsako lokacijo, kjer potekajo dirke. A v resnici v vsakem kraju, ki ga obiščejo, pustijo velik pozitiven pečat. To jim uspeva zaradi programa Extreme E Legacy, v okviru katerega si skupaj z lokalnimi organizacijami prizadevajo odpraviti negativne posledice podnebnih sprememb na teh območjih.

Start Video

Nazadnje so svojo pomoč nudili v puščavi regije Antofagasta v Čilu, kjer so vozniki ekipe ABT CUPRA XE pomagali pri ponovni naselitvi ene izmed ogroženih vrst v okolje. »Videli smo, kako naraščajoče temperature vplivajo na zelo različne habitate in kako to vpliva na ekosistem. Vsako naše dejanje je pomembno, ne glede na to, kako majhno je,« je dejal voznik ekipe ABT CUPRA XE, Nasser Al-Attiyah, ki se je projektu pridružil pred dirko Copper X Prix. Jutta Kleinschmidt dodaja: »Dirkam že več kot 30 let in prvič imam priložnost narediti kaj takega za planet.«

Najbolj ekstremne lokacije. V pretekli sezoni so zasadili več kot milijon mangrov ob obali Senegala, prispevali k ohranitvi želv v Savdski Arabiji in ponovno zasadili drevesa na več kot 100 hektarjih v Amazoniji. V letošnji sezoni nadaljujejo z isto filozofijo, pojasnjuje dr. Francisco Oliveira, znanstvenik, odgovoren za projekt Extreme E Legacy v Amazoniji: »Planet B ne obstaja, imamo samo tega in naučiti se ga moramo zaščititi na najbolj trajnosten način. Zahvaljujoč temu tekmovanju, organizaciji in voznikom kot ambasadorjem imamo priložnost, da to pokažemo svetu športa.«

»Pri znamki CUPRA verjamemo v spodbujanje trajnostnega razvoja prek motošporta na tekmovanjih z električnimi vozili, ki cenijo enakost spolov, in prav zato smo del Extreme E že od začetka projekta,« dodaja direktor tekmovanj pri znamki CUPRA Xavi Serra.

Obnovitev habitatov. Na zadnjem potovanju so bile ekipe Extreme E priča učinkom rudarske industrije na ekosistem v regiji Antofagasta na severu Čila. Zaradi ostankov luženja, ki se med rudarjenjem izločajo v vodo, je ogroženih na desetine avtohtonih vrst žab. »Z vidika biotske raznovrstnosti so žabe svetovni kazalniki zdravja. Njihova koža je prepustna in zelo občutljiva na onesnaženje, zato ne morejo preživeti, če kakovost vode ni optimalna,« pojasnjuje Julia Wall-Clarke, vodja za vpliv in komuniciranje pri Extreme E. Zahvaljujoč sodelovanju med Extreme E Legacy, Muzejem naravne zgodovine in kulture puščave Atacama in Nacionalnim živalskim vrtom v Santiagu bo v prihodnjih mesecih v ekosistem ponovno naseljenih več kot 800 žab.

Skupaj za planet. Vozniki ABT CUPRA XE so skupaj s kolegi iz drugih ekip sodelovali pri vseh projektih. »Zelo nam je pomembno, da sodelujejo pri naših projektih in razumejo okolje, v katerem delamo. In to počnejo z velikim navdušenjem in energijo,« pravi Geordie Stewart, operativni vodja pri Extreme E Legacy. Za Nasserja Al-Attiyaha je »sporočilo, ki ga s temi dejanji pošiljamo svetu, zelo pomembno.«

 

Naslednja akcija, ki se je bodo udeležili, bo potekala med tekmovanjem v Punti close by making their mark in the race around the planet.