Raval

DarkRebel

06.10.2021

CUPRA začenja novo obdobje s proizvodnjo svojega prvega 100 % električnega avtomobila: CUPRA Born

  • Novi model znamke bodo začeli serijsko proizvajati v največji evropski tovarni električnih vozil v nemškem Zwickauu

  • CUPRA Born bo v skupni prodaji podjetja zvišal delež znamke na 20 % in pripomogel k zmanjšanju emisij CO2

  • Griffiths: "Proizvodnja našega prvega 100-odstotno električnega modela v največji evropski tovarni električnih vozil nam bo prinesla dragocene izkušnje, saj nameravamo od leta 2025 izdelovati električna vozila tudi v Martorellu."

  • CUPRA Born bo zvezda salona Automobile Barcelona 2021, ki se bo začel jutri

  • Na trgu bo na voljo od novembra dalje

Zwickau (Nemčija), 28. 9. 2021 - Znamka CUPRA je v tovarni v nemškem Zwickauu začela serijsko proizvodnjo svojega prvega 100-odstotno električnega avtomobila CUPRA Born. Izvršni direktor Wayne Griffiths in člani upravnega odbora družbe so ob začetku proizvodnje novega modela obiskali največjo tovarno električnih vozil v Evropi. Sprejel jih je Stefan Loth, predsednik upravnega odbora družbe Volkswagen Sachsen in bivši direktor tovarne v Martorellu.

 

Start Video

Proizvodnja modela CUPRA Born označuje začetek novega obdobja za znamko, ki je na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Münchnu naznanila električno ofenzivo s ciljem, da do leta 2030 postane popolnoma električna znamka.

"CUPRA Born s svojim emocionalnim dizajnom in električno športnostjo označuje začetek transformacije podjetja in začetek Cuprine električne ofenzive. Proizvodnja našega prvega 100-odstot­no električnega modela v največji evropski tovarni električnih vozil nam bo prinesla dragocene izkušnje, saj nameravamo od leta 2025 izdelovati električna vozila tudi v Martorellu. Naš cilj je v Španiji proizvesti več kot 500.000 mestnih električnih vozil letno za različne znamke koncerna," je dejal Griffiths.

CUPRA Born se bo predstavil tudi na salonu Automobile Barcelona 2021, ki se bo začel jutri in bo pomenil začetek mednarodnega lansiranja modela.

Cuprin prvi električni model

 

Prvi modeli CUPRA Born s 100-odstotnim Cuprinim DNK-jem in emocionalnim dizajnom, ki ga je navdahnila soseska El Born v Barceloni, so zapustili proizvodno linijo; ponazarjajo, da so električna vozila lahko vznemirljiva, ter dokazujejo, da gresta elektrifikacija in zmogljivost z roko v roki.

CUPRA Born je ključni element Cuprine mednarodne širitve. S tem novim vozilom želi podjetje povečati delež znamke CUPRA na 20 % svoje skupne prodaje in doseči nove mednarodne trge, zlasti najbolj elektrificirane države.

Z uvedbo tega modela, ki bo na trgu na voljo od novembra, bo zaživela nova distribucijska strategija, ki bo z agencijskim modelom prinesla drugačen odnos s strankami. Poleg tega bodo stranke imele možnost sklenitve pogodbe za model CUPRA Born prek naročniškega modela.

Cuprin prvi električni model

 

Prvi modeli CUPRA Born s 100-odstotnim Cuprinim DNK-jem in emocionalnim dizajnom, ki ga je navdahnila soseska El Born v Barceloni, so zapustili proizvodno linijo; ponazarjajo, da so električna vozila lahko vznemirljiva, ter dokazujejo, da gresta elektrifikacija in zmogljivost z roko v roki.

Evropska tovarna električnih modelov

 

Tovarna v Zwickauu je prva tovarna koncerna Volkswagen za proizvodnjo 100-odstotno električnih vozil ter velja za največjo in najučinkovitejšo električno tovarno v Evropi. Nemška tovarna dnevno proizvede do 1.400 vozil, njena letna proizvodna kapaciteta pa znaša približno 330.000 električnih avtomobilov. Poleg modela CUPRA Born v tej tovarni proizvajajo še štiri druge modele - Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron in Audi Q4 Sportback e-tron.

"V čast nam je, da lahko v Zwickauu proizvajamo tako poseben avtomobil, kot je CUPRA Born. Imamo sodelavce, ki imajo izkušnje s proizvodnjo električnih vozil. Born je peti model, ki temelji na platformi za električna vozila (MEB) in ki ga bomo proizvajali v tej tovarni. Poleg tega bomo to vozilo proizvajali z uporabo obnovljivih energij z nevtralno neto bilanco CO2," je razložil Stefan Loth.

Podjetje je v Zwickau napotilo ekipo inženirjev, ki bodo spremljali proizvodnjo modela CUPRA Born in zbirali izkušnje za prihodnjo proizvodnjo električnih vozil v tovarni v Martorellu.

Prvo vozilo, proizvedeno z nevtralno neto bilanco CO2

 

CUPRA Born je prvi model znamke, ki ima nevtralno neto bilanco CO2, kar pomeni, da se v dobavni verigi uporablja energija iz obnovljivih virov. Ta model ima tudi školjkaste sedeže, ki so izdelani iz trajnostnih materialov, pridobljenih iz Sredozemskega morja.

S tem bo novi CUPRA Born prispeval k zmanjšanju emisij CO2 in doseganju evropskih ciljev. Znamka bo s sodelovanjem s pobudo SEAQUAL INITIATIVE prispevala tudi h krožnemu gospodarstvu ter skrbi za Sredozemsko morje in njegovo okolje.