Raval

DarkRebel

Modeli

CUPRA RANGE
Tavascan
Novo
CUPRA RANGE
Born
Novo
CUPRA RANGE
Formentor
Novo
CUPRA RANGE
Leon
Novo
CUPRA RANGE
Leon Sportstourer
Novo
POSEBNE IZDAJE
Formentor VZ5
Konceptna vozila
Raval
Konceptna vozila
DarkRebel

20.02.2024

Znamka CUPRA z novo različico CUPRA Born VZ dobiva še večji zagon

  • CUPRA Born VZ prinaša boljše zmogljivosti: moč 240 kW, navor 545 Nm, pospešek od 0 do 100 km/h v le 5,7 sekunde, najvišja hitrost 200 km/h
  • Še bolj športna notranjost z novimi serijskimi školjkastimi sedeži CUP in obvolanskima prestavnima ročicama
  • K večji dinamičnosti vozila dodatno prispevajo boljši občutek pri zaviranju, robustnejše vzmetenje ter odzivnejši volan in pedali
  • Zunanjost je nadgrajena dvema novima tipoma 20-palčnih aluminijastih platišč (ena od njih so kovana in kombinirana z zmogljivimi pnevmatikami Performance), izstopajočim logotipom VZ na zadku in novimi barvami

Martorell (Španija), 20. februar 2024 - CUPRA Born je prvi popolnoma električni model znamke ter popolna kombinacija elektrifikacije in zmogljivosti.

Znamka CUPRA dobiva še večji zagon z modelom CUPRA Born VZ - najnovejšo pridobitvijo v ponudbi znamke CUPRA, novo in še zmogljivejšo izvedbo, ki bo iz Barcelone navdihovala ves svet.

Kratica VZ predstavlja špansko besedo veloz, ki pomeni 'hiter' - kar je popoln opis najnovejšega vozila znamke. CUPRA Born VZ razvije moč 240 kW in navor 545 Nm, ki se na cesto prenašata prek izpopolnjene geometrije podvozja, športnega krmiljenja in izboljšanega občutka zaviranja. Kombinacija teh lastnosti mu omogoča izjemno zmogljivost v okviru ponudbe modelov CUPRA Born in zagotavlja, da je CUPRA Born VZ eden najbolj dinamičnih avtomobilov v segmentu.

"Ko smo leta 2021 predstavili model CUPRA Born kot naše prvo popolnoma električno vozilo, je bil to za znamko pomemben mejnik. Prodaja je izjemna, lani smo prodali 45.300 vozil, kar je 44,4 % več v primerjavi z letom prej," je povedal Wayne Griffiths, izvršni direktor znamke CUPRA. "CUPRA Born VZ v modelsko serijo prinaša še boljše zmogljivosti in dokazuje, da sta elektrifikacija in zmogljivost popolna kombinacija."

CUPRA Born VZ je prevzel napredno pogonsko tehnologijo modela CUPRA Born in zmore še več: popolnoma električni sistem ima zdaj moč 240 kW - 40 % več kot izvedba s paketom e-Boost. Tudi navor se je povečal na osupljivih 545 Nm - 75 % več kot vse druge različice modela Born. To pomeni, da CUPRA Born VZ od 0 do 100 km/h pospeši v samo 5,7 sekunde, kar je za sekundo hitreje kot različica e-Boost. Višja je tudi najvišja hitrost: zdaj je omejena na 200 km/h, kar je 40 km/h več kot pri različici e-Boost.

CUPRA Born VZ prinaša tudi izboljšave podvozja, zato je njegova dinamika prilagojena tem visokim vrednostim.

Novo dinamično uravnavanje podvozja (DCC Sport), odzivnejši volan in izboljšan občutek na zavornem pedalu ter robustna zadnja zavora skupno pripomorejo k vrhunski vozni dinamiki.

CUPRA Born VZ ima na zadnji premi nove blažilnike in vzmeti, ki so kombinirani z izboljšanimi nastavitvami ventilov blažilnikov in zasnovo vzmeti na sprednji premi. Posodobljeni so tudi stabilizatorji. Tako dobimo dinamično uravnavanje podvozja (DCC Sport), ki zagotavlja boljši nadzor nad karoserijo ter lahko absorbira in nevtralizira neravnine na cestišču.

Krmilni sistem modela CUPRA Born VZ je nadgrajen z novo strojno in programsko opremo, zato je njegovo delovanje še bolj športno.

Zaradi dinamičnih izboljšav zavorne tehnologije vozila je občutek zaviranja pri modelu VZ čvrstejši in robustnejši, vozilo je zato bolj direktno in manj mehko kot standardne izvedbe modela CUPRA Born.

A zmogljivost se ni povečala na račun učinkovitosti: CUPRA Born VZ zmore doseg do 570 km*. Baterijski sklop je izpopolnjen in ima zdaj kapaciteto 79 kWh (2 kWh več kot prej). Tehnologija polnjenja je še naprej priročna: baterijo je mogoče napolniti na domači 11-kilovatni polnilni postaji z izmeničnim tokom ali na hitri polnilnici z močjo 170 kW z enosmernim tokom, pri čemer se baterija z 10 na 80 odstotkov napolni v le 30 minutah*.

Zunanjost modela CUPRA Born VZ je obogatena z možnostjo izbire dveh novih barv. Ekskluzivno za model CUPRA Born VZ je na voljo temna gozdno zelena, pridružuje pa se ji tudi polnočno črna.

Estetika in zmogljivost sta se zlili v dveh tipih novih 20-palčnih aluminijastih platišč, izdelanih z različnimi tehnologijami, kot so 3D bakreni vstavki ali kovanje, ki poudarjajo športnega duha modela. Širše, zmogljivejše pnevmatike pripomorejo, da CUPRA Born VZ prek zadnjih koles na cesto prenaša večjo moč in večji navor. Tudi platišča so širša (8 J 20") kot pri sedanji izvedbi modela CUPRA Born (7,5 J 19" in 7,5 J 20").

Notranjost modela CUPRA Born VZ ohranja emocionalni dizajn. Serijski školjkasti sedeži so ekskluzivno na voljo samo v tej različici modela CUPRA Born, najti pa jih je mogoče tudi v modelih CUPRA Formentor VZ5 in CUPRA Leon VZ CUP. Z občutkom nizkega položaja sedenja zagotavljajo bolj ergonomično, športno sedenje. Pri modelu CUPRA Born VZ so prevleke školjkastih sedežev izdelane iz reciklirane tkanine SEAQUAL® in materiala DINAMICA s 73 % recikliranega poliestra.

V zadnjem delu vozila lahko CUPRA Born VZ zaradi izpopolnjene nastavitve podvozja nudi udobje petih sedežev in hkrati zračnost strešnega okna.

CUPRA Born VZ vključuje tudi možnost izbire med tremi nivoji regeneracije energije prek obvolanske prestavne ročice. Ob odmiku noge s pedala za plin motor deluje kot generator in dovaja energijo nazaj v baterijo oziroma jo potiska nazaj v pogon. Zato se zavore manj obrabljajo.

* V postopku pridobivanja homologacije. 

Voznik ima večji nadzor nad karakteristikami regeneracije, če prestavni ročici za izbiranje med tremi nivoji uporablja v načinu D za večjo skladnost s svojim slogom vožnje. Z ročicama preprosto izbere nivo zaviranja.

CUPRA Born VZ v še večji meri stavi na digitalizacijo. Ima nov, večji prostostoječi infotainment sistem (velikosti 12,9 palca oz. 0,9 palca večji kot pri sedanjem modelu CUPRA Born), ki združuje prednosti upravljanja na dotik z novo osvet­ljeno retro pasico na dotik za uravnavanje notranje temperature in glasnosti.

CUPRA Born VZ ponuja tudi nov opcijski visokokakovosten avdiosistem z 10 zvočniki, ki je bil zasnovan v sodelovanju s proizvajalcem vrhunske avdio­opreme Sennheiser. Zmogljivi, 425-vatni sistem vozniku in potnikom zagotavlja edinstveno zvočno izkušnjo, hkrati pa s kovinskim mrežastim videzom zvočnikov še polepša notranjost. V avdiotehnologiji je integrirana Sennheiserjeva program­ska oprema AMBEO Concerto, ki zvesto reproducira posamezne komponente glasbe skupaj z različnimi instrumenti in specifikami prostora ter jih porazdeljuje po avtomobilu.

Notranjost je serijsko osvetljena s tehnologijo Smart Light, pri kateri pa ne gre za ambientno osvetlitev, temveč za novo razsežnost komunikacije med strojem in človekom.

Vodoravna osvetlitev v celostni LED-tehnologiji po celotni širini armaturne plošče poudarja določene funkcije ter ob tem voznika in potnike opozarja ali jim daje napotke. Prikazane informacije se navezujejo na stanje napolnjenosti baterije, asistenčne sisteme (Front Assist, ACC, opozarjanje na nevarnosti C2X), funkcije infotainmenta (glasovno upravljanje, telefonski klic, navigacijski sistem), inteligen­t­ni parkirni sistem, zaklepanje in odklepanje ter vstopanje in izstopanje. Ti vizualni impulzi pripomorejo k večji pozornosti, zato je CUPRA Born VZ varnejši in pamet­nejši.

Prizadevanje znamke za varnost in udobje se jasno odraža v velikem naboru posodobljenih in novih naprednih asistenčnih sistemov, ki vozniku pomagajo in ga podpirajo ne glede na situacijo.

Sistem Travel Assist 2.6 združuje avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC) in asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist (vodenje po sredini voznega pasu) za boljšo vozno izkušnjo z modelom CUPRA Born VZ. Nova različica vključuje izboljšave za pomoč pri vožnji na slabo označenih cestah, k čemur prispevajo informacije iz oblaka. Pomaga tudi pri menjavi voznega pasu med vožnjo po avtocesti.

Parkiranje je zdaj povsem preprosto: nova asistenca za daljinsko upravljanje parkiranja vozniku omogoča, da vozilo parkira od zunaj prek pametnega telefona. Z asistenco Trained Parking se lahko vozilo s predhodno shranjenim postopkom parkiranja na pogostih lokacijah nauči parkirati samostojno. Za vsakodnevno parkiranje ne glede na lokacijo pa kamera s pogledom iz ptičje perspektive vozniku omogoča 360-stopinjski pogled na vozilo in okolico.

Ponudba tehnologij za varnost in udobje vključuje tudi asistenco za menjavo voznega pasu (Side Assist), ki voznika opozarja na vozila v mrtvem kotu ali hitro bližajoča se vozila, asistenco za avtomatski nadzor delovanja žarometov (Front Light Assist), sistem za prepoznavanje prometnih znakov (Dynamic Road Sign Display) ter asistenco za odparkiranje (Exit Warning), ki opozarja na morebitne ovire med izvozom s parkirnega mesta.

CUPRA si odločno prizadeva za ravnovesje med potrebo po mobilnosti in odgovornostjo do okolja. Zato je bil CUPRA Born prvi model znamke, ki so ga kupci dobili v roke z nevtralno bilanco CO2, kar pomeni, da se v dobavni verigi uporablja energija iz obnovljivih virov, preostale emisije pa so kompenzirane z naložbami v okolje in projekte, ki so certificirani v skladu z najvišjimi standardi. Znamka ta pristop nadaljuje tudi z modelom CUPRA Born VZ.

CUPRA Born VZ bo na trg prišel v tretjem četrtletju 2024.