Raval

DarkRebel

12.01.2023

Srce VZ5 - ročno izdelana hitrost

  • Petvaljni motor CUPRA Formentorja VZ5 je rezultat skrbne izdelave, ki zagotavlja največjo zmogljivost
  • Ekipa, ki izdeluje motorje najhitrejšega in najmočnejšega vozila CUPRA, je bila izbrana zaradi izjemne sposobnosti izvajanja nalog, ki zahtevajo filigransko natančnost
  • Omejena izdaja VZ5 CUPRA Formentorja, ki je bila zasnovana, razvita in izdelana v tovarni SEAT Martorell, je vrhunski izraz športnosti z motorjem z notranjim zgorevanjem


Lahko bi rekli, da je motor srce vozila. Marsikdo ne ve, da je pri CUPRA Formentorju VZ5, najmočnejšem modelu znamke, to srce v celoti rezultat ročne izdelave. Model je bil zasnovan, razvit in izdelan v tovarni SEAT Martorell blizu Barcelone. Njegov petvaljni motor je sestavljen na liniji za visokozmogljive motorje skupine Volkswagen v tovarni Audi Hungaria v Györu na Madžarskem, pri čemer je postopek izveden po natančnem ročnem postopku, da se zagotovi največja zmogljivost. 

Vrhunska izdelava. »Pri izdelavi tako ekskluzivnega, visokozmogljivega motorja, kot je motor CUPRA Formentorja VZ5, je ključnega pomena obrtniška spretnost,« pojasnjuje Robert Buttenhauser, član upravnega odbora za pogonske sklope podjetja Audi Hungaria. Zaradi edinstvenosti in zapletenosti je natančnost tu še toliko pomembnejša. Zato lahko na tej liniji delajo le najbolj usposobljeni strokovnjaki. »Ekipo, ki sodeluje pri njegovi izdelavi, sestavljajo visoko usposobljeni zaposleni, ki so bili izbrani zaradi svojega talenta, izkušenj in strasti,« pravi. »To so delavci, ki so pred tem več let delali na drugih delovnih mestih za sestavljanje motorjev, in so dokazali, da so sposobni opravljati naloge, ki zahtevajo izjemno natančnost,« dodaja Buttenhauser.

Filigranska natančnost. En sam motor VZ5 je sestavljen iz 500 delov, za njegovo sestavo pa je potrebnih približno 40 ljudi. Tako dnevno izdelajo le 77 motorjev, kar se sklada z ekskluzivnostjo modela, saj bo v omejeni izdaji šlo v prodajo le 7.000 CUPRA Formentorjev VZ5. Gre za češnjo na torti za vse ljubitelje vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, preden znamka uresniči svoje ambicije in se do leta 2030 popolnoma elektrificira.

 

Preizkus zmogljivosti. CUPRA Formentor VZ5, poimenovan po španski besedi »veloz« (hiter), je vrhunski izraz športnosti pri modelu z motorjem z notranjim zgorevanjem. Christoph Vierling, direktor razvoja celotnega vozila in podvozja pri znamki CUPRA, pravi, da »to vozilo na novo opredeljuje inženirstvo in svojo moč potiska do skrajnosti.« Dodaja še, da je »primer tega značilen zvok njegovega petvaljnega motorja, ki je pravi utrip čustev.« Tako so testi zmogljivosti motorja prav tako edinstveni kot vozilo samo. »Na tej liniji temeljito preizkusimo prav vse motorje,« pravi Buttenhauser. »Za zagotavljanje moči CUPRA Formentorja VZ5 s 390 KM, vsak motor zaženemo, njegovo delovanje pa preizkusimo, še preden ga vgradimo v vozilo,« dodaja.