Raval

DarkRebel

05.01.2023

CUPRA pometla s konkurenco in osvojila naslov svetovnega prvaka med proizvajalci in vozniki FIA ETCR za leto 2022

  • CUPRA je uspešno ubranila naslov prvaka med proizvajalci FIA ETCR in že drugo leto zapored zmagala v seriji popolnoma električnih turnih vozil.
  • Voznik ekipe CUPRA EKS, Adrien Tambay, je v svoji prvi sezoni osvojil naslov voznika ETCR.
  • Vozniki ekipe CUPRA EKS so v razvrstitvi voznikov zasedli vsa tri vodilna mesta, lanski prvak Mattias Ekström je zasedel drugo mesto, Tom Blomqvist pa tretje, potem ko je bil na zadnji dirki v Nemčiji okronan za kralja vikenda.
  • CUPRA e-Racer je bila že drugo leto zapored razglašena za najhitrejše in najzanesljivejše vozilo na dirkah ETCR.

 

CUPRA EKS je uspešno ubranila oba naslova svetovnega pokala FIA ETCR eTouring Car World Cup - drugo leto zapored je osvojila naslov prvaka med proizvajalci, voznik ekipe Adrien Tambay pa je v prvem poskusu postal prvak med vozniki.

Novinec v ETCR Tambay je v seriji vodil vse do zadnjega kroga na dirkališču Sachsenring v Nemčiji ter zmagal v četrtfinalu, polfinalu in dirki DHL Superfinal, s čimer je svoj izkupiček ob koncu sezone povečal na nepremagljivih 535 točk.

 

Tambayeva nagrada je prvi naslov svetovnega prvaka FIA in naziv kralja sezone ETCR. Branilec naslova prvaka ETCR Mattias Ekström se je do konca močno boril in kljub še eni senzacionalni predstavi v Nemčiji zasedel drugo mesto v končni razvrstitvi, le 47 točk za moštvenim kolegom Tambayem.

 

Tom Blomqvist je svojo prvo sezono tekmovanj s povsem električnimi dirkalniki ETCR v Pool Fast zaključil z nedvomno zmago - zmagal je v četrtfinalu, polfinalu in dirki DHL Superfinal ter z boljšim kvalifikacijskim časom premagal Tambaya za naslov kralja vikenda. S tem si je zagotovil tretje mesto v razvrstitvi voznikov.

 

Jordi Gené je v razvrstitvi voznikov zasedel deveto mesto, točke, ki jih je osvojil med sezono, pa so pripomogle k temu, da je CUPRA osvojila naslov prvaka med proizvajalci ETCR.

Tako se je zaključila še ena neverjetna sezona FIA ETCR, v kateri je CUPRA EKS ohranila nepremagljivo visoko raven konkurenčnosti in še enkrat dokazala, kako hiter in zanesljiv je CUPRA e-Racer.

Vozniki CUPRA so postali kralji vikenda na štirih od šestih prizorišč - Tambay na Madžarskem, Ekström v Franciji in Španiji ter Blomqvist v Nemčiji - in na vseh šestih dirkah sta vsaj dva voznika znamke CUPRA stala na stopničkah.

CUPRA EKS je z izjemnim ekipnim delom zbrala 1.076 točk in s 330 točkami prednosti osvojila naslov prvaka med proizvajalci.

»Zmaga v FIA ETCR je zame prvi veliki naslov in moram se zahvaliti celotni  družini CUPRA, ki je vse leto opravljala odlično delo,« je dejal Tambay.

 

»Boljšega leta 2022 si ne bi mogel želeti - ne samo da sem prvič svetovni prvak, ampak bom kmalu postal tudi očka!«

 

»To je odličen zaključek sezone ETCR za znamko CUPRA, vsa tri vodilna mesta v ETCR so njena in Adrien je na zadnji dirki osvojil naslov,« je dejal Blomqvist.

 

»V svoji prvi sezoni v FIA ETCR sem zelo užival. Upam, da so v njej uživali tudi navijači, saj je bila sezona zelo razburljiva.«

 

»Vztrajnost ekipe CUPRA EKS je ključnega pomena za osvojitev naslova svetovnega prvaka,« je dejal Xavi Serra, vodja tehničnega razvoja ekipe pri CUPRA Racing.

 

»Vsi vozniki in inženirji so skupaj opravili odlično delo, da je CUPRA obdržala naslov prvaka med proizvajalci ETCR in zasedla prva tri mesta na lestvici voznikov, kar je resnično izjemno.

 

Navdušen sem nad delom vseh in nad tem, kako še naprej rastemo kot ekipa.

Sezona ni bila lahka, saj so bile vse ekipe zelo močne, raven tekmovanja je bila  zelo visoka, mi pa smo se morali boriti iz dneva v dan. Vendar smo lahko ponosni na to, kar smo dosegli - drugo leto zapored smo osvojili tako naslov prvaka med proizvajalci kot med vozniki ETCR.«