ELEKTRIČNA ZMOGLJIVOST.
NA NAČIN CUPRA.

Čiste inovacije z zmogljivostjo CUPRA in prednostmi električne mobilnosti: maksimalni navor in nižje emisije.

CUPRA Born

Maksimalne vrednosti najzmogljivejših izbirnih motorjev e-Boost

CUPRA Formentor e-HYBRID

CUPRA Formentor e-HYBRID

CUPRA Leon e-HYBRID

CUPRA Leon e-HYBRID

CUPRA Leon Sportstourer e-HYBRID

CUPRA Leon Sportstourer e-HYBRID

CUPRA Born

Maksimalne vrednosti najzmogljivejših izbirnih motorjev e-Boost

CUPRA Formentor e-HYBRID

CUPRA Formentor e-HYBRID

CUPRA Leon e-HYBRID

CUPRA Leon e-HYBRID

CUPRA Leon Sportstourer e-HYBRID

CUPRA Leon Sportstourer e-HYBRID
Električni motorji
Prednosti
Polnjenje
Dosezite maksimalni električni doseg
CONNECT
Pogosta vprašanja

NAŠI ELEKTRIČNI MOTORJI

e-HYBRID za pogon uporablja bencin in elektriko, povsem električna vozila pa se 100-odstotno napajajo iz baterij.

e-HYBRID

Možnost povsem električnega pogona z baterijo moči 10 do 15 kWh. Polnite na vtičnici ali polnilni postaji za popolnoma električni doseg do 52 km*. e-HYBRID lahko preklopite na običajno delovanje motorja z zgorevanjem, dokler se baterija ne napolni. Uživajte v električnem pogonu na krajših poteh ali vožnjah v službo ter v hibridnem pogonu na daljših potovanjih.

Električno vozilo (BEV)

100-odstotna električna zmogljivost brez emisij. Elektromotorji ne potrebujejo fosilnih goriv, poganja jih namreč baterijski motor ali več njih. Baterijo napolnite doma ali prek polnilne postaje in uživajte v novi dobi trajnostne zmogljivosti. Vozite brez emisij z novim povsem električnim vozilom CUPRA: CUPRA Bornom.

Prednosti

Električni pogoni zagotavljajo manj emisij, nižje stroške, boljši pogon ter bolj odzivno pospeševanje.

Cenovne prednosti

Hibridna in električna vozila so cenejša na kilometer prevožene vožnje. 

Malo ali nič emisij

Električna vozila, ki se sama polnijo, ne prihranijo le goriva in vozniku denarja, temveč imajo v primerjavi z običajnimi motorji tudi manj emisij CO2.

Subvencije za nakup

Ugodno financiranje za nakup električnega vozila z Eko skladom.**

POLNJENJE

Uživajte v svobodi in se odpeljite, kamor koli vam srce poželi. Odkrijte preproste možnosti polnjenja, ki jih enostavno vključite v vaš vsakdan.

Preprosto polnjenje povsod

Hitro, udobno in prilagodljivo. Polnite doma ali na javnih polnilnih postajah.

Več o polnjenju doma

Več o polnjenju na poti MOON charge

Čas polnjenja

Vaša CUPRA bo popolnoma napolnjena v zgolj 3 urah in 40 minutah***. Tako boste imeli dovolj časa, da uživate v svobodi električne mobilnosti. 

DOSEZITE MAKSIMALNI ELEKTRIČNI DOSEG.

Za najboljši izkoristek: če veste, kaj vpliva na električni doseg vašega vozila CUPRA, lahko to v celoti izkoristite.

Zunanja temperatura

Vseeno, kako toplo ali hladno je. Temperatura med –5 in +35 °C ne vpliva na doseg vašega vozila CUPRA.

Klimatska naprava in ogrevanje

Pred uporabo klimatizirajte svoje vozilo CUPRA. S tem zmanjšate porabo in podaljšate trajanje baterije med vožnjo.

Način vožnje

Prediktivna vožnja in uporaba načina Eco prispevata k večjemu dosegu pri vožnji.

Platišča

Velika platišča v določeni meri tudi vplivajo na električni doseg vašega vozila CUPRA.

CUPRA CONNECT

Na daljavo upravljajte stanje napolnjenosti in notranjo temperaturo ter poiščite polnilne postaje neposredno v aplikaciji CUPRA CONNECT.

e-Manager

Z aplikacijo CUPRA CONNECT začnite ali končajte postopek polnjenja na povsem preprost način. Bodite obveščeni o stanju polnjenja vašega vozila CUPRA in načrtujte naslednje polnjenje, ki bo ustrezalo vašemu načinu življenja.

Maksimalno udobje

  • Preverite stanje odhoda
  • Upravljajte nastavitve vozila
  • Najdite polnilne postaje v bližini
  • Nastavite ustrezno temperaturo
  • Prilagodite vozilo svojim potrebam

ELEKTRIFIKACIJA CUPRA: POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Kaj je priključni hibrid?

e-HYBRID (priključni hibrid oziroma PHEV) je vmesna stopnja vmes med vozili z motorji z notranjim zgorevanjem in popolnoma električnimi vozili (BEV). e-HYBRID zaradi dovolj zmogljive baterije in elektromotorja omogoča popolnoma električno vožnjo. Pri povsem napolnjeni bateriji lahko zgolj na elektriko prevozite 25-70 kilometrov. Na kratkih razdaljah e-HYBRID deluje kot baterijsko električno vozilo (BEV) in ne potrebuje bencina. V nasprotju z baterijskim električnim vozilom lahko preklopi nazaj na običajno hibridno delovanje takoj, ko je njegov električni doseg izčrpan. Polnjenje vašega vozila e-HYBRID na električni polnilnici zmanjša porabo goriva, vendar ni nikoli nujno potrebno.

Zaradi velikosti baterije te ni mogoče povsem napolniti samo prek vgrajenega generatorja, zato jo je potrebno priklopiti v vtičnico ali na polnilno postajo. Inovativno sodelovanje elektromotorja in motorja z notranjim zgorevanjem omogoča prihranek goriva in zmanjša emisije izpušnih plinov, hkrati pa vozniku nudi izjemno vozno izkušnjo.

Priključni hibrid (PHEV) na kratkih razdaljah, npr. v mestih, praviloma uporablja izključno električni pogon, če je to smiselno. Za maksimalno učinkovitost v različnih voznih situacijah, na primer pri daljših vožnjah ali pri hitrem pospeševanju, uporablja kombinirano zmogljivost elektromotorja in motorja z notranjim zgorevanjem. Če baterija, ki poganja elektromotor, ni napolnjena, vozilo deluje kot klasično hibridno vozilo in ga poganja predvsem motor z notranjim zgorevanjem.

Kakšna je razlika med blagim hibridom, hibridom in priključnim hibridom?

Blagi hibridi imajo čisto majhno baterijo, ki se je ne polni prek napajalnega kabla in z elektromotorjem le podpirajo delovanje motorja z notranjim zgorevanjem.

Pri hibridih sta elektromotor in baterija zmogljivejša kot pri blagih hibridih. Hibridi lahko kratke razdalje prevozijo z elektromotorjem in baterijo polnijo prek motorja ali regenerativnega zaviranja.

Priključni hibrid je mogoče napolniti tako, da ga priklopite na domačo ali javno polnilno postajo. Zaradi zmogljivejše baterije in elektromotorja omogoča večji domet z le električnim pogonom. Priključni hibrid tako omogoča številnim voznikom, da se na delo in z dela odpeljejo izključno z električnim pogonom, brez emisij.

Kakšne so prednosti priključnega hibrida?

Vozniki priključnega hibrida pri povsem električni vožnji uživajo v skoraj neslišni vozni izkušnji in boljšem pospeševanju (zaradi navora).

Mnogi lastniki priključnih hibridov že danes večino voženj opravijo v električnem načinu, saj so njihove dnevne vožnje običajno precej krajše od 50 kilometrov. Glede na ceno električne energije so v primerjavi z vozilom z običajnim motorjem z notranjim zgorevanjem možni veliki prihranki pri ceni goriva. S priključnim hibridom se vam kljub možnosti večinoma električne vožnje nikoli ne bo treba odreči popolni neodvisnosti: če napolnjenost ali zmogljivost baterije ne zadošča, se po potrebi samodejno vklopi motor z notranjim zgorevanjem.

Ta kategorija vozil ima tudi ekonomske prednosti: posredno zaradi davčnih ugodnosti zaradi manjših emisij CO2.

Kako in kje lahko napolnim svoj priključni hibrid?

Priključni hibrid lahko polnite prek vtičnice, domače ali javne polnilne postaje. Mnogi lastniki vsako noč polnijo svoja vozila doma s pomočjo domače polnilne postaje, saj je to najbolj udoben in priročen način, priklop avta na polnilnico, ki ima že vgrajen polnilni kabel, traja le nekaj sekund. Drugi lahko vozilo polnijo v službi ali na javnih polnilnih postajah, ki jih v Sloveniji ne manjka.

Priključni hibrid je najbolj učinkovit s popolnoma napolnjeno baterijo, zato priporočamo, da priključni hibrid polnite čim bolj pogosto, da v celoti izkoristite električni pogon.

Kakšen je doseg priključnega hibrida pri povsem električni vožnji?

Električni doseg priključnega hibrida je odvisen od kapacitete baterije. Pri vozilih CUPRA je maksimalni električni doseg odvisen od modela in znaša 50-60 km. V kombinaciji z motorjem z notranjim zgorevanjem je skupni doseg seveda občutno večji.

Doseg je odvisen tudi od modela, načina vožnje in razmer na cesti. Glavna prednost priključnega hibrida je v tem, da je med polnjenji bencinski motor vedno na voljo kot nadomestni motor.

Koliko časa traja polnjenje baterije?

Čas polnjenja se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so zunanja temperatura, trenutna temperatura baterije, polnilna oprema, stanje baterije in stanje vozila. Natančni časi polnjenja so navedeni v tehničnih specifikacijah vsakega priključnega hibridnega modela.

Kako poteka polnjenje priključnega hibrida?

Priključne hibride je mogoče polniti s standardnim polnilnim kablom z vgrajenim polnilcem prek standardne domače šuko vtičnice. Za hitrejše in bolj udobno polnjenje priporočamo uporabo domače polnilne postaje z vgrajenim kablom. Za uporabo javnih polnilnih postaj potrebujete polnilni kabel s priključki tipa 2. Ti kabli so standardizirani in delujejo na vseh polnilnih postajah na izmenični tok (AC).

Koliko znaša garancijska doba baterije?

8 let ali 160.000 km, kar nastopi prej.

Kateri dejavniki vplivajo na življenjsko dobo baterije?

Zunanji dejavnik, ki je ključen za zmogljivost in kapaciteto baterije, je temperatura. Zato elektronika avtomobila poskrbi, da baterijo med polnjenjem (glede na zunanjo temperaturo) ohranja na primerni temperaturi. Na baterijo pozitivno vpliva tudi nastavitev predgretja (ali hlajenja) vozila, dokler je vozilo še priključeno na polnilno postajo, še posebej pri nizkih zunanjih temperaturah. Na ta način ne prihranite ne le energijo, ki jo lahko uporabite med vožnjo, ampak že od samega začetka izboljšate učinkovitost, ker je baterija ogreta na optimalno temperaturo. Poleg tega optimizirani postopki v vašem vozilu minimizirajo vpliv temperature. Poleg temperature je doseg odvisen tudi od uporabniških dejavnikov, kot so: uporaba klimatske naprave, teža tovora, način vožnje itd.

Kateri modeli CUPRA so na voljo kot priključni hibridi?

5-vratni CUPRA Leon (180 kW), CUPRA Leon Sportstourer (180 kW) in CUPRA Formentor (150 kW in 180 kW) so ali pa bodo v kratkem na voljo kot priključni hibridi.

Mehr anzeigen

* Velja za CUPRA Leone e-HYBRID

** Informacije o državnih subvencijah za električna vozila lahko najdete na https://www.ekosklad.si/prebivalstvo.

*** Čas polnjenja je odvisen od naslednjih dejavnikov: zunanje temperature in temperature baterije, največje napetosti polnilnega sistema, njegovega trenutnega stanja in stanja baterije ter uporabe drugih električnih naprav v vozilu med polnjenjem.

Poraba goriva 1,3-9,0 l/100 km. Poraba električne energije 15,6 kWh/100 km. Emisije CO₂ 30-204 g/km. Stanje 11/2020.