Raval

DarkRebel

17.05.2023

CUPRA razkrila ime svojega mestnega električnega avtomobila: CUPRA Raval

  • Model CUPRA Raval, ki je bil prvotno predstavljen kot CUPRA UrbanRebel, bodo od leta 2025 proizvajali v Martorellu

  • Družba SEAT S.A. objavila, da je bilo prvo letošnje četrtletje najuspešnejše v njeni zgodovini; k dobičku iz poslovanja v višini 144 milijonov evrov je veliko pripomogel vzpon znamke CUPRA
  • CUPRA Raval nagovarja novo generacijo, ki išče nekaj drugačnega: mestni, uporniški in 100-odstotno električni avto
  • CUPRA na avtomobilskem salonu v Barceloni javnosti prvič predstavila CUPRA Tavascan in digitalno študijo CUPRA DarkRebel

 

Martorell (Španija), 11. 5. 2023 - Znamki CUPRA in SEAT ponovno nastopata na avto­mobil­­­skem salonu Automobile Barcelona, kjer predstavljata svoje najnovejše inovacije, močno zavezanost razvoju električnih vozil in povezanost z Barcelono.

Prvi dan avtomobilskega salona je Wayne Griffiths, predsednik uprave znamk SEAT in CUPRA, potrdil ime prihodnjega mestnega električnega avtomobila, CUPRA Raval. Ime je poklon soseski Raval v osrčju Barcelone in nakazala ga je že pevka ROSALÍA v kampanji "Abcdefg".

 

"Raval je eden najbolj presenetljivih delov Barcelone. Danes smo ponosni, da bo prihodnji mestni električni avtomobil znamke nosil njegovo ime in predstavljal njegovega duha. Tako kot smo to storili že pri modelu CUPRA Born, želimo tudi zdaj izraziti utrip Ravala in iz Barcelone še naprej navdihovati svet," je pojasnil Wayne Griffiths.

 

 CUPRA je danes tudi napovedala, da bodo skupaj z igralcem Danielom Brühlom, ambasadorjem znamke, utrip njegovega lokala "Bar Raval" v Berlinu prenesli na bodoče prodajno mesto CUPRA City Garage, ki ga bodo v nemški prestolnici odprli še letos.

 

NAJBOLJŠE PRVO ČETRTLETJE V ZGODOVINI

Družba SEAT S.A. je ime svojega prihodnjega modela znamke CUPRA objavila hkrati z najboljšimi rezultati prvega četrtletja v zgodovini. Med januarjem in marcem je podjetje zabeležilo rekordni dobiček iz poslovanja v višini 144 milijonov evrov, kar je 139 milijonov evrov več kot v prvem četrtletju lanskega leta, in promet v višini 3,6 milijarde evrov, kar predstavlja 48-odstotno povečanje v primerjavi s prvimi tremi meseci leta 2022. Te zgodo­vinske številke so zasluga znamke CUPRA, ki daje zagon rasti finančnih rezultatov podjetja.

Od ustanovitve znamke leta 2018 je CUPRA prodala več kot 300.000 vozil, kar je preseglo vsa pričakovanja. Leta 2022 je znamka zabeležila promet v višini 4,4 milijarde evrov, kar je pomenilo 40 % celotnega prometa podjetja, in je postala ena največjih rastočih znamk v Evropi in Španiji. Tudi letošnji rezultati so pozitivni, saj je bilo v prvem četrtletju leta 2023 prodanih že 46.600 vozil, kar je 83 % več kot v enakem obdobju leta 2022.

 

AVTO ZA NOVO GENERACIJO

"CUPRA Raval ni le še en avto. Nagovarja novo generacijo, ki pričakuje nekaj boljšega. Mestni, uporniški in 100-odstotno električni avtomobil z lastnim značajem, povezan z generacijo Z. Nekaj, kar je bolj emocionalno," je dejal Wayne Griffiths.

 

Znamka je ustvarila najbolj radikalno interpretacijo modela CUPRA v podobi mestnega električnega avtomobila, ki je navdih črpal v svetu dirkanja.

Model CUPRA Raval bodo izdelovali na sedežu družbe SEAT S.A. v Martorellu. Družba bo investirala 3 milijarde evrov v preureditev proizvodnje s klasičnih na električne pogone in bo od leta 2025 izdelovala električne avtomobile na podlagi modularne platforme za električna vozila (MEB Small) koncerna Volkswagen. SEAT S.A. je vodilni v skupini za mala baterijska električna vozila (BEV) različnih znamk koncerna Volkswagen.

VEČ KOT LE IME

Povezava znamke CUPRA z Barcelono in še posebej z Ravalom presega poimenovanje nekaterih njenih modelov po mestnih soseskah.

"CUPRA želi biti gonilna sila sprememb v soseski. Zato se že pogovarjamo z ustanovami in organizacijami v Ravalu, da bi spodbudili ukrepe, ki bodo pomagali mladim," je dodal Griffiths.

 

KO SE URESNIČIJO SANJE

 CUPRA je na avtomobilskem salonu v Barceloni javnosti tudi prvič predstavila model CUPRA Tavascan, 100-odstotno električni SUV. Premiera modela je bila 21. aprila v Berlinu.

 "Gre za uresničitev sanj, ki so se začele pred štirimi leti na avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu, pred nekaj dnevi pa smo jih končno predstavili na našem dogodku Exponential Impulse. CUPRA Tavascan je novi junak za novo dobo, ki smo si ga zamislili ter ga oblikovali in razvili v Barceloni," je izjavil Griffiths.

Obiskovalcem avtomobilskega salona Automobile Barcelona je bil predstavljen tudi CUPRA DarkRebel, digitalno konceptno vozilo znamke. "Dark Rebel je ultimativna interpretacija Cuprinega dizajna prihodnosti. Z modelom DarkRebel želimo pokazati, da so lahko električni avtomobili prihodnosti seksi in provokativni," je povedal Jorge Diez, vodja oblikovanja pri znamki CUPRA.

Do zdaj je že več kot 100.000 uporabnikov konfiguriralo svoj DarkRebel s potopitveno izkušnjo v Hyper Configuratorju. Njihovi dizajni bodo vplivali na prihodnjo fizično različico konceptnega avtomobila, ki bo morda na voljo že kmalu.