Raval

DarkRebel

26.04.2023

CUPRA beleži rekordno prodajo in premierno predstavlja 100 odstotno električni model Tavascan

  • Svetovna premiera modela CUPRA Tavascan na vikendu Formule E v Berlinu: prvi popolnoma električni SUV-coupé znamke CUPRA - uresničitev njenih sanj
  • Od leta 2018 prodanih več kot 300.000 avtomobilov, z več kot 46.500 vozili je prvo četrtletje 2023 rekordno
  • CUPRA razkriva DarkRebel, popolnoma virtualni športni avto s pristno gensko zasnovo znamke CUPRA
  • CUPRA uradno predstavlja Metahype in skupnost znamke CUPRA vabi k sodelovanju pri konfiguriranju modela CUPRA DarkRebel
  • Edinstveni dirkalni koncept Exponential Experience, ki ga uteleša konceptno vozilo CUPRA UrbanRebel, je z novim imenom CUPRA Raval zdaj postal realnost

 

Berlin (Nemčija)/Martorell (Španija), 21. april 2023 - Tik pred vikendom Formule E v Berlinu je CUPRA na dogodku "Exponential Impulse" razkrila naslednjo stopnjo svoje evolucije. Znamka letos praznuje 5-letnico delovanja in ob tej priložnosti premierno predstavlja popolnoma električni SUV-coupé CUPRA Tavascan, ki bo na trg prišel leta 2024.

 

CUPRA je razkrila tudi virtualni športni avto CUPRA DarkRebel, zasnovan za mesto prihodnosti, v katerem ne bo več fizičnih omejitev. Pri konfiguriranju vozila lahko sodeluje skupnost znamke CUPRA.

Uradno so odprli tudi Metahype, izkustveni prostor znamke v metaverzumu.

Znamka pa je lansirala tudi Exponential Experience, edinstveno izkušnjo za volanom dirkalnega konceptnega vozila CUPRA Raval, stičišča fizičnega in digitalnega sveta.

 

"Danes je v ospredju strast znamke CUPRA do uresničevanja sanj," je povedal izvršni direktor znamke CUPRA Wayne Griffiths. "CUPRA je še vedno mlada znamka. Pa vendar zadnjih pet let drugega za drugim bliskovito podiramo rekorde - in za to se imamo zahvaliti svojemu zagonu in odločnosti. Znamka CUPRA je od svojih začetkov prodala več kot 300.000 avtomobilov in je najhitreje rastoča znamka v Evropi. V prvem četrtletju leta 2023 je z več kot 46.500 prodanimi avtomobili dosegla rekordno prodajo in tako pripomogla k še večji donosnosti družbe SEAT."

 

Svetovna premiera modela CUPRA Tavascan

V žarišču dogodka "Exponential Impulse" je bila svetovna premiera modela CUPRA Tavascan, prvega električnega SUV-coupéja znamke in po Bornu njenega drugega popolnoma električ­nega modela. Tavascan je utelešenje elektrificirane vizije znamke CUPRA in ostaja zvest konceptnemu vozilu iz leta 2019; Tavascan ni vozilo, ki se odziva na spremembe, temveč avtomobil, ki jih ustvarja.

 

"Ko smo leta 2019 v Frankfurtu predstavljali konceptno vozilo Tavascan, je bil to naš sanjski avto - manifest vsega, v kar smo verjeli," je povedal Wayne Griffiths. "Vse od tedaj smo neomajno verjeli, da ga bomo, če o njem sanjamo, tudi zares ustvarili. Danes so se te sanje uresničile."

CUPRA Tavascan je znanilec novega, impresivnega oblikovalskega sloga: zunanji dizajn ima atletske, športne proporce. Ob pogledu od spredaj takoj pade v oči značilni trojček trikotnikov v vsakem od obeh matričnih LED-žarometov. Notranjost je prava arhitekturna umetnina, k čemur prispeva unikatna osrednja hrbtenica skupaj z ozkimi, skoraj nevidnimi prezračevalnimi šobami.

 

Kot emocionalen SUV, ki ljubi vožnjo, je CUPRA Tavascan opremljen s tehnologijo za dinamično uravnavanje podvozja DCC Sport, športnim vzmetenjem in progresivnim krmiljenjem. Ti atri­buti v kombinaciji z zmogljivimi pnevmatikami na 21-palčnih kovanih aluminijastih platiščih zagotavljajo edinstveno športno vozno izkušnjo.

 

Prvi popolnoma električni SUV-coupé znamke CUPRA temelji na platformi za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen. Zanj bosta na voljo dve stopnji pogonske moči: 210 kW (286 KM) in 250 kW (340 KM). Močnejša izvedba je opremljena z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom ter omogoča zmogljivost z maksimalno vlečno silo. CUPRA Tavascan VZ pospeši od 0 do 50 km/h v le 2,4 sekunde (od 0 do 100 km/h v le 5,6 sekunde).

 

Ima baterijski sklop s kapaciteto 77 kWh (neto), kar zadošča za doseg pribl. 550 km. CUPRA Tavascan lahko v le 7 minutah polnjenja doseg poveča za dodatnih 100 km. Tudi ko je napolnjenost le še 10-odstotna, je mogoče baterijo v malo manj kot pol ure napolniti na 80 odstotkov, če imamo na voljo postajo s polnilno močjo najmanj 135 kW.

 

CUPRA Tavascan je opremljen s 15-palčnim infotainment sistemom - največjim v kakšnem modelu CUPRA doslej - ki ima vgrajen na novo zasnovan in razvit uporabniški vmesnik (HMI - ang. human-machine interface). CUPRA Tavascan ima tudi prvič integriran visokokakovosten avdiosistem z 12 zvočniki, ki je bil zasnovan v sodelovanju s proizvajalcem vrhunske avdio­opreme Sennheiser.

 

CUPRA Tavascan je bil zasnovan in razvit v Barceloni, proizvajali pa ga bodo v tovarni koncerna Volkswagen v Anhuiju na Kitajskem, najsodobnejšem središču za inovativno električno mobil­nost. Na trg bo prišel leta 2024, cilj bo več kot 70.000 prodanih vozil letno.

 

Virtualni športni avto CUPRA DarkRebel

Na dogodku "Exponential Impulse" je znamka razkrila tudi popolnoma virtualni športni avto CUPRA DarkRebel s pristnimi geni znamke CUPRA.

 

CUPRA DarkRebel je do skrajnosti prignano utelešenje genske zasnove znamke CUPRA. To ni predikcija, temveč provokacija, ki kaže, da je dizajn dialog, ne pa proces, dokončna inter­pre­tacija naše vizije.

Za model CUPRA DarkRebel so značilne ostre linije ter atletski proporci športnega avtomobila, kombiniranega s kupejevsko arhitekturo.

 

Z modelom CUPRA DarkRebel znamka presega okvire materialnega in stopa v območje neotipljivega za še močnejšo izkušnjo. Potencial virtualnega sveta spodbuja kreativnost, burka domišljijo in ostri čute.

 

Zato je CUPRA ustvarila Hyper Configurator, s katerim lahko njena skupnost svojo kreativnost prižene onkraj meja fizične izvedljivosti v materialnem svetu.

 

CUPRA Hyper Configurator omogoča skupnosti znamke CUPRA, da ustvarja svoje različice konceptnega vozila in sooblikuje končni dizajn fizičnega modela, ki bo predstavljen v bližnji prihodnosti.

 

"Vzpostavili smo povsem nov način sodelovanja in razvijanja prihodnosti naših športnih avtomobilov," je povedal vodja oblikovanja pri znamki CUPRA Jorge Díez. "Vabimo vsakogar, da ustvari lastno različico modela CUPRA DarkRebel in tako vpliva na končni dizajn avto­mobila. To je povsem v slogu znamke CUPRA: postavljamo pod vprašaj, kar velja za standardno."

Model CUPRA DarkRebel je mogoče konfigurirati v Metahypu - znamkinem prostoru v metaverzumu, ali na povezavi www.cupraofficial.com.

 

Metahype

Dogodek "Exponential Impulse" je bil tudi uradna predstavitev Metahypa - Cuprinega nenehno rastočega virtualnega otoka, kjer se povezujejo znamke, ustvarjalci in skupnosti, da bi se družili, sodelovali, ustvarjali in doživljali emocionalne izkušnje.

Start Video

Po dolgem pričakovanju, ki je sledilo napovedi o Metahypu lansko leto, je CUPRA v Berlinu razkrila pet edinstvenih prostorov, ki sestavljajo CUPRA Metahype District Experiences:

1.       CUPRA Plaza: srečališče, kjer se druži in povezuje skupnost CUPRA.

2.       CUPRA Racing: prostor, kjer je mogoče izživeti dirkalne gene znamke z igrificiranimi dirkami, pri katerih lahko uporabniki svoje vozne sposobnosti preizkusijo v dveh različnih igrah.

3.       CUPRA Metahype City Garage: prostor, namenjen odkrivanju in raziskovanju modelov CUPRA, spoznavanju specialistov CUPRA in doživljanju najnovejšega modela CUPRA Tavascan.

4.       CUPRA Hub: prostor, kjer znamko CUPRA predstavljamo onkraj meja avtomobilistič­nega sveta - razglejte se po butiku CUPRA Collection ali se udeležite plesnih izzivov pod okriljem festivala Primavera Sound.

5.       CUPRA Next: prostor, kjer lahko uporabniki sooblikujejo prihodnji dizajn modela CUPRA DarkRebel.

 

V Metahypu je v ospredju sodelovanje. Zato je Primavera Sound ena prvih znamk, ki so se Metahypu pridružile že v začetku. Kmalu ji bo sledilo še več partnerjev. Primavera Sound bo poskrbel za vedno razpoložljive glasbene vsebine na platformi in za igrificirano DJ-akademijo, da bi inspiriral novo generacijo glasbenih navdušencev.

Metahype bo dostopen prek namiznih naprav na Metahype.com, kmalu pa bo na voljo tudi prek mobilnih naprav. Za raziskovanje otoka se lahko prijavite tukaj: www.metahype.com

 

Exponential Experience

CUPRA predstavlja tudi edinstveni dirkalni koncept Exponential Experience, ki združuje virtualni svet in fizični svet. Zasnovan je kot kombinacija naglavnega kompleta za virtualno resničnost in koncepta CUPRA Raval ter je prvo doživetje električnega dirkanja, ki presega meje fizičnega sveta.

Start Video

"CUPRA Exponential Experience omogoča doživetje, ki ga večina voznikov sicer ne more spoznati: neverjetno doživetje vožnje električnega dirkalnika. To je edinstven dirkalni koncept, ki združuje virtualni svet in fizični svet. Tu lahko vsakdo dirka drugače," je povedal vodja programa CUPRA Racing Xavi Serra.

Ambasador znamke CUPRA Racing Adrien Tambay je izkušnjo pojasnil z odra, Jordi Gené pa je sedel v konceptno vozilo CUPRA Raval z največjo močjo do 320 kW in izkušnjo demonstriral tako, da je imel na glavi visokoločljivostni komplet za hibridno resničnost in je pot od Barcelone do Berlina prevozil v dinamičnem, igrificiranem virtualnem svetu.