Raval

DarkRebel

12.01.2023

CUPRA še krepi svojo zavezanost električnemu motošportu, saj se pridružuje družbi ABT z namenom tekmovanja v formuli E

  • ABT CUPRA bo od leta 2023 tekmovala v ABB FIA Formuli E, tekmovanju, ki električne dirke prinaša v središča najznamenitejših svetovnih mest
  • Po uspehu na tekmovanjih FIA ETCR in Extreme E je to logičen naslednji korak za znamko CUPRA, ki še naprej dokazuje, da se elektrifikacija in zmogljivost odlično ujemata
  • CUPRA bo z ABT Sportsline sodelovala pod imenom ABT CUPRA Formula E Team, za prvo sezono ekipe pa sta prijavljena voznika Robin Frijns (Nizozemska) in Nico Müller (Švica).

Vožnja vozila z močjo, ki jo ima CUPRA Formentor VZ5, je pravo doživetje. Na ledeni stezi na Laponskem na Finskem pa je vznemirjenje še toliko večje. Voznik Jordi Gené v najsevernejši regiji države najmočnejši model znamke CUPRA pripelje do skrajnih meja in pokaže, da je njegova ekskluzivna zmogljivost primerna za vse terene.

Start Video

CUPRA je v zadnjih štirih letih na novo definirala motošport in si za zmago prizadevala z razvojem modela e-Racer, prvega popolnoma električnega turnega vozila na svetu, ter dosegla uspehe na tekmovanjih, kot sta FIA ETCR in Extreme E. CUPRA je znamka, ki ima dirkanje v svojem DNK in ima na področju trajnostnega dirkanja velike ambicije. 

 

Zdaj je CUPRA, ki želi do leta 2030 postati v celoti elektrificirana znamka, pripravljena na naslednjo fazo razvoja in se bo v sezoni 2023 pridružila družbi ABT z namenom tekmovanja v formuli E, vodilnem svetovnem tekmovanju električnih dirkalnikov. To je logičen korak za znamko CUPRA, ki si prizadeva preoblikovati svet dirkanja in dokazati, da se elektrifikacija in zmogljivost odlično ujemata.

 

ABB FIA Formula E, prvo popolnoma električno svetovno prvenstvo FIA na svetu in edini šport, ki je že od samega začetka certificiran kot »net zero« (ničelne emisije), in CUPRA imata isti DNK ter oba dosegata raznoliko občinstvo, ki ga druži enak pogled. To je skupina navdušencev nad tehnologijo in inovacijami, ki združujejo fizični in digitalni svet. Tako kot CUPRA je tudi Formula E prisotna v metaverzumu z uradno dirkaško igro, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov, obe znamki pa dosegata posameznike, ki cenijo trajnost in se navdušujejo nad dirkanjem in zmogljivostjo. 

 

»Dirkanje je v središču DNK-ja znamke CUPRA, kjer želimo zmagovati,« je dejal Wayne Griffiths, izvršni direktor znamke CUPRA. »Zdaj je pravi čas, da naredimo korak naprej in se pridružimo največjemu svetovnemu tekmovanju v električnem motošportu, in komaj čakam, da bo ekipa ABT CUPRA Formula E tekmovala v središču nekaterih najznamenitejših svetovnih mest. Pridružitev formuli E, edinstveni platformi za motošport, poudarja našo ambicijo, da postanemo resnično globalna znamka, katere cilj je iz Barcelone navdihovati svet.«

 

Z ekipnima voznikoma Robinom Frijnsem (Nizozemska) in Nicom Müllerjem (Švica), ki sta prijavljena za leto 2023, bo imelo sodelovanje ekipe ABT CUPRA Formula E v »kraljevem razredu« tekmovanj električnih dirkalnikov velik vpliv na znamko zaradi globalne prepoznavnosti in tehničnih inovacij, ki jih formula E prinaša. ABT in CUPRA bosta okrepila svoje sodelovanje kot glavna partnerja v ekipi, Mahindra Racing pa bo zagotovil tehnologijo pogonskega sklopa.

 

CUPRA z družbo ABT že sodeluje v tekmovanju Extreme E, obe znamki pa sta pionirja električnega dirkanja. ABT je s svojo ekipo dosegel velik uspeh v formuli E, CUPRA pa je svojo pot v električnem motošportu začela z razvojem e-Racerja, prvega popolnoma električnega turnega vozila na svetu. Njuno partnerstvo je dokaz skupne vizije podjetij CUPRA in ABT, da z elektrifikacijo na novo ustvarita svet motošporta.

 

 Z modelom e-Racer se je CUPRA pridružila svetovnemu pokalu FIA ETCR, prvemu prvenstvu popolnoma električnih turnih vozil na svetu, in v letih 2021 in 2022 osvojila dvojni naslov prvaka, tako med vozniki kot tudi med proizvajalci. Leta 2022 so vozniki ekipe CUPRA EKS v končni razvrstitvi sezone zasedli vsa prva tri mesta. CUPRA e-Racer je bil že drugo leto zapored daleč najhitrejše in najzanesljivejše vozilo na tekmovanju. 

 

 

Udeležba na tekmovanju Extreme E - globalni terenski dirki električnih SUV-jev, ki opozarja na naravna okolja, ki jih ogrožajo podnebne spremembe - se sklada z načinom, na katerega namerava CUPRA do konca tega desetletja svojo ponudbo elektrificirati, znamka pa s tekmovanjem deli prepričanje o pomenu opozarjanja na težave, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

V letu 2018 si je znamka CUPRA prizadevala na novo definirati dirkanje. Zahvaljujoč nekaj privržencem z velikimi sanjami je znamka še naprej izboljševala dirkaške zmogljivosti in bila pionir novih oblik tega športa ter ustvarjala nova čustva in doživetja.