Raval

DarkRebel

20.06.2022

CUPRA je na domačem terenu v Jarami osvojila vse stopničke in povečala vodstvo na lestvici FIA ETCR

  • CUPRA je zmagala na obeh dirkah DHL SuperFinals in povečala prednost v boju za naslov prvaka med konstruktorji na dirkah svetovnega pokala FIA ETCR eTouring Car World Cup za povsem električna vozila
  • Mattias Ekström je bil okronan za kralja vikenda in ponovno prevzel vodstvo na lestvici voznikov ETCR
  • CUPRA je ponovno proslavila popolno zasedbo stopničk ETCR z Mattiasom Ekströmom, Adrienom Tambayem in Jordijem Genéjem, ki so dosegli končne uvrstitve P1, P2 in P3

Ekipa CUPRA EKS je dominirala na domačem terenu na tekmi svetovnega prvenstva 2022 FIA ETCR eTouring Car World Cup, saj je zmagala na obeh tekmah DHL SuperFinals (Pool Fast in Pool Furious) na dirkališču Circuito del Jarama in povečala vodstvo na vrhu lestvice konstruktorjev.

Start Video

Mattias Ekström je z mojstrsko vožnjo v Pool Furious dosegel svoj drugi popoln rezultat sezone. Ekström, aktualni prvak ETCR, je zmagal v četrtfinalni in polfinalni vožnji na štiri kroge s prvega startnega mesta, nato pa je prav tako s prvega startnega mesta odlično začel v dirki DHL SuperFinal na pet krogov in spretno ohranil vodstvo v napornem uvodnem krogu, nato pa je z brezhibno vožnjo in mojstrsko uporabo sistema Power Up ubežal preostalim dirkalnikom za končno zmago.

 

Skupno število točk, ki jih je zbral med vikendom, je tako znašalo 100, kar je Ekströmu omogočilo, da je ponovno prevzel vodstvo v seriji.

V Pool Fast je imel še en odličen dirkaški konec tedna tudi Adrien Tambay. V Jaramo je prispel kot vodilni v kategoriji voznikov, saj je bil okronan za kralja vikenda na zadnjih dirkah na Madžarskem. Potem ko je Tambay zmagal že na dirkah DHL SuperFinal v Pauu in na Hungaroringu, je z Jaramo število zaporednih zmag v dirkah SuperFinal povečal na tri, saj je odlično pobegnil s prvega startnega mesta in vodil dirko od starta do cilja. Od Ekströma ga je tokrat ločilo le drugo mesto v četrtfinalu. Razlika je bila tako majhna! Tambay se na lestvici voznikov ETCR uvršča na drugo mesto, osem točk za Ekströmom.

 

Jordi Gené je imel svoj najboljši dirkaški konec tedna v sezoni in bil pred domačimi navijači v osupljivi formi. Pri temperaturah zraka in steze, ki so presegale 40 oziroma 50 ˚C, je Gené zmagal v četrtfinalu Pool Fast s prvega startnega mesta (s časom 1:37:123), nato je bil drugi v polfinalu in DHL SuperFinal začel s tretjega mesta na startni rampi. Dirko je začel izjemno in z vožnjo po notranji strani prvega zavoja zasedel drugo mesto, ki ga je obdržal do konca in končal le 0,401 sekunde za Tambayem. Dobra predstava ta vikend in prve stopničke v letošnji sezoni so ga z enajstega mesta na lestvici voznikov popeljale na sedmo.

Točke, zbrane tekom dirkaškega vikenda, so ekipi CUPRA omogočile, da je še enkrat zasedla vse stopničke ETCR, saj so Ekström, Tambay in Gené zasedli prva tri mesta.

 

Tom Blomqvist je po še enem dobrem nastopu v Španiji na šestem mestu lestvice voznikov, mesto pred Genéjem. V prvih krogih Pool Furious se je dobro odrezal; v 2. polfinalu je startal s prvega startnega mesta in dirko končal na drugem mestu. S tem se je uvrstil na peto startno mesto dirke Pool Furious DHL SuperFinal in se po odličnem startu iz tretje startne vrste povzpel do četrtega mesta, nato pa je bil sredi dirke izrinjen in je izgubil dve mesti. Kljub odličnemu in trdemu boju je Blomqvist zasedel šesto mesto. 

Izjave voznikov:

 

Mattias Ekström
»Vikend v Jarami je bil odličen, saj sem dosegel maksimalno število točk, zelo dobro pa je bilo tudi to, da je ekipa CUPRA zasedla prva tri mesta. Tako dober rezultat na domačem dirkališču, kjer je bilo prisotnih veliko prijateljev in gostov znamke CUPRA, je bil zelo pomemben, pika na i pa je bila, da je Jordi Gené dosegel svoje prve stopničke v sezoni. Ta dirkaški konec tedna je bil zelo vroč, vendar sem v vsem užival. Ne bi mogel biti bolj zadovoljen.«

 

Jordi Gené
»Izjemno sem vesel, saj je Španija najboljši kraj za takšen fantastičen rezultat! Od začetka dirkaškega vikenda v Jarami je vse teklo kot namazano. V kvalifikacijah mi je z najhitrejšim krogom vikenda uspelo osvojiti prvo startno mesto. Edina manjša napaka, ki sem jo naredil ves vikend, je bila, da sem v polfinalni vožnji pustil preveč prostora, vendar je bila dirka SuperFinal zame kljub temu zelo dobra. Na startu sem se za zmago boril s kolegom iz ekipe [Mattiasom Ekströmom], borba je bila zelo tesna in športna. Na koncu sem zelo vesel za Mattiasa, za znamko CUPRA in zase. Ta dosežek mi vliva veliko samozavesti pred naslednjim dirkaškim vikendom.«

 

4. krog svetovnega pokala FIA ETCR eTouring Car World Cup, BE Race, bo potekal v belgijskem Zolderju od 8. do 10. julija.