Raval

DarkRebel

07.02.2022

Born za visoke cilje

  • CUPRA Born je v sodelovanju med znamko CUPRA in smučiščem Saas-Fee osvojil 3.456 metrov visok vrh Mittelallalin.
  • Prvi popolnoma električni model CUPRA je poletel nad švicarskimi Alpami, pripet na enega najmočnejših helikopterjev na svetu.
  • Dva meseca priprav na nenavaden izziv v krutih vremenskih razmerah, ki so še povečale težavnost.

Martorell, 7. februar 2022  - V ledenih švicarskih Alpah vozilo, obešeno na helikopterju, leti nad najvišjimi vrhovi Evrope. To je CUPRA Born, ki se spopada z nenavadnim izzivom na visoki nadmorski višini. Cilj? S helikopterjem prepeljati prvi popolnoma električni model CUPRA na vrh 3.456 metrov visokega Mittelallalina. Gre za ultimativno pustolovščino, ki v sodelovanju s smučiščem Saas-Fee premika meje povsem električnih doživetij.

- Izziv na veliki nadmorski višini. Prepeljati CUPRA Borna na vrh gore v mrzli švicarski zimi je bil izziv brez primere. »Sunki ledenega vetra in teža vozila so predstavljali dodatno težavo,« pojasnjuje Nicolas Hobi, vodja marketinga znamke CUPRA v Švici. Zato se je ekipa dva meseca pripravljala in čakala idealne vremenske razmere ter najboljšo možno vidljivostjo. »To je bil preskus premikanja meja in zmogljivosti, neuspeh pa ni bila opcija,« pravi Nicolas. Posadka petih strokovnjakov je opravila izziv s helikopterjem AS332 Super Puma, enem največjih in najmočnejših helikopterjev na svetu.

- Naelektreno ozračje. Helikopter je Borna prevzel v Saas-Almagellu, majhni vasi na 1.672 metrih nadmorske višine, in z njim preletel 10 kilometrov med zasneženimi vrhovi. V 15 minutah se je povzpel na višino 1.828 metrov. »Ob prihodu je moral pilot izvesti izjemno zapleten manever, s katerim je vozilo postavil na ploščad,« pravi Nicolas. Tam je ekipa gorskih železnic Saas-Fee pomagala spraviti Borna na to edinstveno lokacijo.

- Električno vozilo na vrhu. Na vrhu Mittelallalina je Born parkiran poleg najvišje vrtljive restavracije na svetu in se zlije z okolico, kot sta veličastna, več kot štiri tisoč metrov visoka gora Dom ali tisočletni ledenik Fee z največjo ledeno jamo na svetu. Za ohranitev tega edinstvenega okolja smo emisije CO2 tega izziva nevtralizirali prek projekta izravnave ogljika MyClimate.