Raval

DarkRebel

07.09.2021

Svetovna premiera koncepta CUPRA UrbanRebel

  • Koncept CUPRA UrbanRebel premika meje in predstavlja radikalno interpretacijo povsem električnega mestnega vozila prihodnosti te znamke. 

  • Dirkaška zasnova združuje elektrifikacijo, trajnost, zmogljivost in vznemirljivo estetiko virtualnega sveta.

  • Koncept CUPRA UrbanRebel predstavlja prihodnje oblikovalske smernice mestnega električnega vozila, ki bo na trgu leta 2025. 

  • Predstavljen bo na predvečer odprtja novega salona CUPRA City Garage v Münchnu na mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Münchnu.

Martorell (Španija), 1. 9. 2021 - CUPRA premika meje s svojo najbolj radikalno interpretacijo mestnega električnega vozila. Dirkalnik združuje 100-odstotno elektrifikacijo, trajnost in zmogljivost z vznemirljivo estetiko virtualnega sveta. Koncept CUPRA UrbanRebel predstavlja prihodnje oblikovalske smernice mestnega električnega vozila, ki bo na trgu leta 2025.

Dirkanje je v DNK-ju znamke CUPRA, zato se je podjetje odločilo, da vizijo svojega popolnoma električnega mestnega vozila najprej predstavi kot dirkalnik z drznim in vpadljivim videzom: koncept CUPRA UrbanRebel.

»Koncept CUPRA UrbanRebel predstavlja radikalno interpretacijo električnega mestnega vozila, ki bo na trg prišlo leta 2025. Ta dirkaški koncept predstavlja prihodnje oblikovalske smernice mestnega vozila in bo navdih za njegovo izdelavo,« je dejal Wayne Griffiths, izvršni direktor podjetja CUPRA.

Start Video

»Mestno električno vozilo je ključni strateški projekt ne le za naše podjetje, temveč tudi za skupino Volkswagen, saj je naš cilj, da bi v Martorellu izdelali več kot 500.000 mestnih električnih vozil na leto za različne znamke skupine. Mestno električno vozilo bo demokratiziralo elektromobilnost in jo odprlo splošni populaciji.«

Koncept CUPRA UrbanRebel temelji na oblikovanju popolnoma električnega mestnega vozila, ki bo na trgu leta 2025. Cestni model bo združil osupljiv dizajn in izjemno dinamiko, temeljil pa bo na platformi MEB koncerna Volkswagen.

Predstavlja prehod znamke k naprednejšemu dizajnu, hkrati pa ohranja prepoznavne vrednote vseh modelov CUPRA: športnost in značaj, ki znamko umeščata med nekonvencionalne izzivalce.

Čustveno in radikalno

 

»Koncept CUPRA UrbanRebel v dirkalnik vnaša igričarski videz in predstavlja radikalno interpretacijo mestnega električnega vozila podjetja,« je dejal Jorge Diez, direktor oblikovanja pri podjetju CUPRA. »Vsaka linija in celotna površina zaživi v dizajnu, ki s pomočjo kinetičnih delcev površini doda gibanje, ko se od površine vozila svetloba odbija.«

Cestna različica mestnega električnega vozila bo temeljila na tej dirkalni različici z ojačanimi osnovnimi elementi, ki vozilu dajejo še bolj uporniški značaj.


Koncept CUPRA UrbanRebel izhaja iz oblikovalske filozofije znamke CUPRA: čustven in pristen dizajn za obdobje elektrifikacije, ki izstopa zaradi presenetljivih in atletskih linij ter drznega videza, ki pritegne oba spola.

To dokazuje oblikovna identiteta koncepta CUPRA UrbanRebel:

  • Spredaj negativna ukrivljenost daje drzen animalističen videz. Sprednji del je poudarjen tudi z trikotno obliko žarometov.
  • Okna ustvarijo vizualni učinek čelade - kot pri konceptu CUPRA Tavascan - in oblikujejo kontinuiteto oken okoli vozila, ki ustvari učinek lebdeče strehe.
  • Od strani ima vozilo atletski videz zaradi linije v obliki klina - od stebrička C do sprednjih vrat - z diagonalnimi valovitimi površinami, ki ustvarjajo kontrastno napetost. Če koncept UrbanRebel pogledamo od zadaj, opazimo atletska ramena v novi interpretaciji dizajna, kot smo ga videli pri CUPRA Formentorju.
  • Dizajn zadnjega dela je prepoznaven zaradi vodoravnih linij. Poleg tega mu velik usmernik zraka, ki je poklon dirkalnikom iz virtualnega sveta, daje veličastno oster videz, poudarjen z negativno ukrivljenostjo pod njim.

S skupno dolžino 4.080 mm, širino 1.795 mm in višino 1.444 mm vozilo nakazuje mere prihodnjega mestnega električnega vozila v dirkaški preobleki.

Koncept CUPRA UrbanRebel omogoča 250 kW konstantne moči in do 320 kW konične moči. Od nič do 100 km/h pospeši v le 3,2 sekunde.

Koncept CUPRA UrbanRebel združuje čisto elektrifikacijo, trajnost in zmogljivost z vznemirljivo estetiko pod vplivom digitalnosti. Predstavlja prihodnje oblikovalske smernice mestnega električnega vozila, ki ga bo podjetje lansiralo na trg leta 2025.

Koncept CUPRA UrbanRebel bo predstavljen na predvečer odprtja novega salona CUPRA City Garage v Münchnu na mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Münchnu.